You cannot place a new order from your country. United States

Használati tanács

1. Ha a menstruációm nap közben kezdődik el, csak másnap kell jelölnöm a készülékben?

Igen. Ha a menstruációja napközben kezdődik el, nem kell aznap „M” napot jelölnie a készülékben. Másnap, a mérés után aktiválja az „M” jelzést. Ha a készülék nem kérdez rá automatikusan a menstruáció kezdetére, írja be manuálisan.

2. Jelenleg fogamzásgátló tablettát használok. Mit kell tennem, ha váltani szeretnék a Lady-Comp-ra?

Hagyja abba a tabletta szedését, mielőtt a Lady-Comp-ot használni kezdené. Amíg tablettát szed, a hormonok megzavarják a ciklust. A 28 naponként jelentkező vérzés un. megvonásos vérzés, ami a fogamzásgátló tabletta ellenőrzésére szolgál. Tehát a 7 napos szünet alatt jelentkező vérzés nem tekinthető normális menstruációnak. Amíg Ön fogamzásgátló tablettát szed, nincs ovulációja, tehát a Lady-Comp nem tudja az ciklust kiszámítani.

3. Muszáj az ébresztőórát beállítanom?

Nem. Az ébresztőórát csak első alkalommal kell beállítani. A mérési időszak tartama 6 óra: 3 órával az az előző napi mérés előtt, és 3 órával utána. Figyeljen rá, hogy a mérés előtt eleget aludjon. A mérési időszak lejárta után a mérés már nem lehetséges.

4. Lehetséges, hogy kihagyjak néha egy-egy mérést?

Igen. A Lady-Comp a kihagyott méréseket is számításba veszi. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha elég mérést tárolt már a memóriájában. Amikor a készüléket elkezdi használni, ajánlott a test bazális hőmérsékletének rendszeres, minden napos mérése. A Lady-Comp minél több adatot tárol, annál jobban tud termékenységi előrejelzést készíteni.

Ha nincs elég adat a Lady-Comp memóriájában, a kimaradt mérések napjára a biztonság érdekében piros napot jelez, kétséges eredmény esetén pedig sárgát (tanulófázis).

Ezért nagyon fontos, hogy nyomós ok nélkül ne hagyjunk ki egyetlen mérést sem!

5. Utazást tervezek. Mikor kell megmérnem a bazális testhőmérsékletemet, ha másik időzónába utazok?

Ha Ön hosszabb ideig tartózkodik olyan időzónában, ami több, mint 6 órával eltér a lakóhelye időzónájától, állítsa be a cikluskomputerben a helyi időt, és aktiválja az ébresztőórát. Az érkezés napján, és másnap se mérjen hőmérsékletet. Ezután megkezdheti a bazális testhőmérséklet mérést, ugyanúgy, ahogy eddig. Ha az időeltolódás kevesebb, mint 6 óra, a hőmérsékletét megmérheti ébredés után a szokott időben, mert az időpont még a mérési időszakon belül van.

6. Létesíthetek szexuális kapcsolatot, ha a Lady-Comp piros vagy sárga napot jelez?

Természetesen nem. Nem létesíthet semmiféle olyan szexuális kapcsolatot, amelyben a sperma a vaginába kerül. Ezeken a napokon használhat egy másik módszert. A legmegfelelőbb erre a célra az ún. barrier-módszer, melynek lényege, hogy megakadályozza a sperma bejutását a vaginába (például óvszer).

A barrier-módszer megbízhatósága nagyban függ a helyes használattól; ezért fontos, hogy tapasztalattal rendelkezzen ezek használatáról. Ha nincs elég tapasztalata a módszer használatát illetően, kérjen segítséget egy szakembertől, vagy olvasson róla részletes információkat.

7. Mielőtt elkezdem használni a Lady-Comp-ot, be kell valamit programoznom a készüléken (pl. személyes adatok)?

Amikor a készüléket megkapja, az óra, a dátum és az év gyárilag be van beállítva a készülékben. Önnek nem kell tennie mást, csak beállítani az ébresztőórát arra az időpontra, amikor fel szeretne kelni, valamint a előző menstruációk pontos időpontját jelölni a készülékben.

További információk a használatról.

8. Használhatom akkor is a készüléket, ha például havonta 3 egymást követő napon éjszaka dolgozom?

Igen. Ön akkor is használhatja a készüléket, ha néha éjszakai műszakban dolgozik. Annyit kell tennie, hogy az ébresztőórát átállítja arra az időpontra, amikor fel kell kelnie. Figyeljen rá, hogy ébredés előtt minimum 5 órát aludjon, ellenkező esetben a mérést inkább hagyja ki. A megbízhatóság ebben az esetben is 99,3%.

9. Már három hete használom a Lady-Comp-ot, de még nem jelzett "zöld" napot. Ez normális?

Igen, mert a készüléknek szüksége van egy tanulófázisra, amíg megismeri az Ön ciklusát. Ez azt jelenti, hogy a biztonság érdekében eleinte több piros napot jelez a készülék. Ha még a vörös napokon is szexelni szeretne, használjon kiegészítő módszert, például óvszert.

Körülbelül két-három hónap elteltével a Lady-Comp jelzi maximálisan a zöld napok számát. A zöld napok mennyisége függ a ciklus rendszerességétől, ezért eltérő lehet minden egyes nőnél.

10. Egy hónappal ezelőtt szültem, és szoptatom a kisbabámat. Használhatom én is ezt a módszert?

Igen. A szoptatás kihatással van a ciklusra, ennek ellenére a Lady-Comp használható a szoptatás időszaka alatt is. Általában a szoptatás első 6 hetében nincs peteérés, egészen addig, amíg Ön rendszeresen éjjel-nappal szoptat, vagy amíg újra elkezdődik a menstruációja.

A készülék ez időszak alatt nem jelez zöld napokat, mivel a készülék felhasználja az ovuláció adatait a működéshez. Azt javasoljuk, hogy használja a Lady-Comp-ot a szoptatási időszak alatt is, mert amikor a ciklusa visszaáll, a készülék hamarabb fogja jelezni a zöld napokat.

Szülés után a nők általában 6 hétig terméketlenek, ez azonban nem teljes biztos. Ezért azt javasoljuk, hogy erre az időszakra a fogamzásgátlásra egyéb, hormonmentes módszert (pl. óvszer) alkalmazzon a Lady-Comp használata mellett.

11. Mikor kell a szexuális együttlétet jelölni a készülékben?

A szexuális együttlétet másnap kell jelölni a készülékben. Például, ha Ön vasárnap este 20 óra körül élt nemi életet, elég hétfőn reggel, a mérés után jelölni. Ha az éjszaka folyamán történt együttlét, azt is elég a másnap reggeli méréskor jelezni.

12. Van olyan jel, amely az anovulációs fázisban jelentkezik?

Az anovulációs ciklusokat a "Ciklusstatisztika" menüpontban jelentik. Az anovulációs ciklusok száma a képernyő jobb felső sarkában, az összes rögzített ciklus száma alatt jelenik meg. A jobb oldali oszlop az anovulációs ciklusok arányát mutatja az összes cikluson belül. A bal oldali oszlopban a sárgatest hormonnal rendelkező ciklusok aránya is látható.

További információkért lásd ezt az oldalt
További részletekért jelentést is készíthetsz az adatokról

13. Tartózkodnom kell minden szexuális kapcsolattól, amikor elkezdem használni a Lady-Comp-ot?

Természetesen nem. A Lady-Comp jelölései az első naptól kezdve 99,3 %-ban megbízhatóak. Átlagosan azonban két-három ciklusra van szükség ahhoz, hogy a készülék optimális számú zöld napot jelenítsen meg. Ha a piros napok alatt szeretnél szexuális kapcsolatot létesíteni, akkor kiegészítő eszközt, például óvszert kell használnod.

14. Megbízható marad a rendszer, ha előző nap sok alkoholt fogyasztottam?

Igen, ha legalább 5 órát aludtál, akkor másnap reggel megmérheted a hőmérsékletedet. Ha azonban rendkívül fáradtnak vagy betegnek érzed magad, vagy rosszul aludtál, aznap ne mérj hőmérsékletet.

15. A menstruációm első napján kezdjem el a mérést, vagy bármelyik nap elkezdhetem?

A mérést a ciklus bármelyik napján elkezdheted, amennyiben természetes ciklusod van. Javasoljuk azonban, hogy a mérést a menstruáció első napját követő napon kezdd el. Ezt az első napot manuálisan jelöld meg a készülékben a „termékenységi ablak” menüpontban (Lady-Comp 2021) vagy az „M” (Lady-Comp 2015) menüpontban. Ezután állíts be egy ébresztőt a következő reggelre.

16. Megbízhatok-e Lady Compban, miután sürgősségi fogamzásgátlót használtam?

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta beszedése és a következő menstruáció közötti időben ne mérd a hőmérsékletedet. Amikor megjön a menstruációd, jelezd a készülékben és másnap reggel kezdd újra a mérést. A készülék megbízhatóságát ez nem befolyásolja, de a piros napok száma néhány cikluson keresztül valószínűleg megnő.